Strony

SOKI z warzyw

SOKI WARZYWNE TO SAMO ZDROWIE!!!

Dlaczego warto  zacząć wyciskać w domu własne świeże soki?
1. Soki wyciskane na świeżo to taki ekspresowa dostawa witamin, minerałów i żywych enzymów dla organizmu. Zaledwie w ciągu 15 minut, znajdują się w Twoim krwiobiegu. Od tego momentu organizm może używać zawartych w soku cennych substancji, jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek. Każdego bowiem dnia nasze ciało usuwa stare „zużyte” komórki i na ich miejsce tworzy nowe. Dotyczy to każdego narządu. Oczywiście nie wszystkie naraz. 

2. Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Nie łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek lub jabłek. Wypić warzywa jest dużo szybciej i efektywniej niż je zjeść. Soki nie służą dostarczaniu wielkich ilości błonnika, lecz świeżego przypływu witamin w dużych ilościach i szybko.

3. Jemy dzisiaj niemal wszystko gotowane, kupujemy książki kucharskie, śledzimy blogi i serwisy kulinarne w poszukiwaniu nowych przepisów na gotowane jedzenie. Wydaje nam się, że im bardziej przepis jest wymyślny, tym lepiej. A to błąd i nie tędy droga do witalności prowadzi. W obecności wysokiej temperatury straty cennych substancji odżywczych, w które natura wyposażyła warzywa i owoce potrafią być znaczne. Pod tym kątem świeżo wyciskane soki to produkt najwyższej jakości. 

4. Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm. To bardzo ważne dla każdego. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność umysłu, potrzebujemy mniej snu i budzimy się rześcy jak skowronki, nawet gdy śpimy krócej, poprawia się wygląd skóry (odmładza lepiej, niż najdroższy krem), stopniowo nie mamy już takiej ochoty na śmieciowe oraz ogólnie wzrasta nam poziom optymizmu i radości z życia! 

5. Świeżo wyciskane soki wzmacniają nasz system immunologiczny. Problem z odpornością jest taki, że ludzie podchodzą do niego wybiórczo, myśląc, że wystarczy pić tran albo jeść czosnek. To wszystko nie jest oczywiście takie złe, ale nie wyczerpuje tematu. Prawda jest taka, że znakomitej odporności nie można nabyć stosując jedną rzecz. Ani nawet dwie nie wystarczą. Gdy regularnie pijesz świeżo wyciskane soki organizm dostaje najlepsze z możliwych, kompletne i niechrzczone niczym paliwo i dopiero wtedy zaczyna chodzić jak dobrze nakręcony i naoliwiony szwajcarski zegarek. Dobrze jest, gdy z biegiem czasu do soków warzywno-owocowych zaczniesz dodawać nieco kiełków lub młodych traw. To prawdziwa bomba odżywcza. Przykładowo sok z młodej trawy lucerny czy pszenicy zawiera kilkaset aktywnych biologicznie substancji (enzymów, fitohormonów, minerałów, witamin). Zwiększony dopływ witamin, minerałów i żywych enzymów robi swoje. Odchodzą w siną dal przeziębienia, grypy, katary, kaszle, ataki opryszczki wargowej, zapalenia spojówek, zatok, znika krwawienie dziąseł przy myciu zębów itd. Gdy zatniesz się w kuchni nożem ranka zagoi się niewiarygodnie błyskawicznie. Nareszcie zmiany sezonu przestaną wzbudzać Twój niepokój, bo wiesz, że możesz bez żadnych konsekwencji przebywać wśród ludzi chorych np. na grypę, albo zmoknąć w strugach jesiennego deszczu, gdy zapomnisz parasola. 

6. Świeżo wyciskane soki są świetne w celu oczyszczenia organizmu. Nasze wnętrzności codziennie poddawane są olbrzymiej pracy: trawią pięć posiłków (składających się ze stałych pokarmów) dziennie, przetwarzają, syntetyzują, odkładają, co potrzebne, a co niepotrzebne wydalają. Uboczne produkty przemiany materii odkładają się z biegiem czasu w organizmie w postaci złogów wywierających na niego szkodliwe silne działanie utleniające. To po prostu trucizny odbierające systematycznie zdrowie, jasność umysłu, witalność, młodość. Im mniej ich w sobie nosimy tym lepiej dla nas.
Oczyszczanie organizmu nie jest ani szaleństwem, ani dziwactwem, lecz wymogiem czasów w jakich żyjemy. Funkcjonujemy bowiem w rzeczywistości pełnej chemikaliów, stresu, promieniowania, leków, metali ciężkich, kosmetyków, pestycydów i chemicznych środków czystości. Nie mamy już tak czystego środowiska (powietrza, wody, pożywienia) jak to było przed wiekami. Dlatego nasi pradziadkowie mogli  w zdrowiu i dobrej kondycji dożywać późnych lat bez oczyszczania organizmu, lecz nam się to może już nie udać. Dziś oblicza się, że co drugiego z nas dotknie któraś z chorób „cywilizacyjnych” będących ceną, jaką należy zapłacić za beztroskie życie w owej szybko rozwijającej się cywilizacji. Jeden dzień w tygodniu (np. podczas weekendu) na samych świeżo wyciskanych sokach (lub w połączeniu z surowymi warzywami i owocami) to dobry sposób, aby zacząć w końcu oczyszczać organizm.
7. Soki świeżo wyciskane mają właściwości lecznicze. Wchodzą w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających chorobom cywilizacyjnym w tym również nowotworom (m.in. Gerson, Budwig, Breuss, Ornish, Kelley, Moerman, Mitsuo Koda, u nas w Polsce Dąbrowska). Lekarze ci doszli do wniosku, że to nie brak farmaceutyków w organizmie wywołuje degenerację komórek, zatem powrót do stanu wyjściowego nie nastąpi w wyniku podawania organizmowi chemikaliów. Jeśli boli Cię głowa możesz wziąć aspirynę, lecz ból głowy nie został spowodowany brakiem aspiryny w organizmie. Gdy działanie tabletki minie ból głowy z reguły powraca. Leki farmaceutyczne nie powodują przywrócenia komórkom stanu wyjściowego (stanu zdrowia), choć maskując objawy mogą sprawiać takie wrażenie.
Założenia wszystkich naturalnych protokołów prewencyjnych i leczniczych opierają się na zaufaniu naturalnym siłom obronnym organizmu, który jest przez naturę zaprojektowany, aby być zdrowy (oraz by utrzymać nas przy życiu za wszelką cenę dopóki tylko to możliwe, nawet kosztem choroby). Należy mu jedynie stworzyć odpowiednie warunki do tego bycia zdrowym. Niedobory składników odżywczych i toksemia organizmu powodują, że organizm tych warunków już nie ma. Przywracając równowagę organizmowi i dostarczając mu budulca do odtworzenia nowych, zdrowych komórek – stan zdrowia może zostać naturalnie przywrócony. Raz przywrócony może zostać zachowany na stałe pod warunkiem dalszego utrzymywania optymalnych do tego warunków. Świeżo wyciskane soki to dzisiaj konieczność w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, ponieważ jesteśmy narażeni na coraz więcej czynników zaburzających równowagę organizmu coraz agresywniej. Soki zaś stoją na jej straży.

8. Świeżo wyciskane soki przeciwdziałają tyciu spowodowanemu obżarstwem i napadami wilczego głodu. Organizm często daje nam znać, że chce coś zjeść nie dlatego, że jest głodny, lecz dlatego, że ma nadzieję, iż  w końcu dostanie to, czego potrzebuje. 
Często ludzie z nadwagą jedzą całymi dniami, dzieje się tak dlatego, ponieważ ich organizmy otrzymują akurat nie to co jest potrzebne, lecz to, co smakuje kubkom smakowym. Twój organizm znosi to, bo jest zaprojektowany by utrzymać Cię przy życiu. Nawet za cenę nadwagi. Najpierw nieśmiało, a potem coraz głośniej upomina się o WŁAŚCIWE jedzenie, a dostaje wciąż jakiś wybrakowany towar drugiego gatunku: słodycze, wędliny, chipsy, gumy, lody, zapiekanki, parówki, gorące kubki, dosładzane serki, dania gotowe, soki z kartonu, paluszki, bułki, ciastka itd.  - a wszystko to najczęściej pełne chemii. Gdy jednak w końcu organizm dostanie to, co zaspokoi jego (a nie kubków smakowych) potrzeby, przestanie dopominać się o cokolwiek innego. 
9. Cenowo wychodzi tanio, jak za tyle dobrodziejstw.
Podstawowe składniki (marchewka, jabłka, buraki czy kapusta) – są tanie cały rok. Dodatkowe składniki jakie możemy wrzucać do wyciskanego soku są nieco droższe i podlegają czasem sezonowym zmianom cen, ale też i schodzą w nieco mniejszej ilości (cytryna, imbir, zielenina, ogórki, brokuły, pomidory itp.). Jeśli do tego doliczysz oszczędność na: kremie przeciwzmarszczkowym, zabiegach na twarz i ciało, środkach na odchudzanie, kosmetykach na porost włosów i odżywkach do paznokci, sztucznych witaminach i suplementach diety, tabletkach na przeziębienie i bóle głowy, maściach na opryszczkę, kroplach na katar, napojach energetyzujących, słodyczach, kawie i gadżetowym jedzeniu – okazuje się, że jesteś po jakimś czasie finansowo sporo do przodu.

10. Czym wyciskać soki?
Wolnoobrotową wyciskarkę. Różnica w jakości soku jest jak niebo a ziemia. Sokowirówki tną surowiec bardzo szybko ostrymi ostrzami, przez co nieefektywnie wydobywają substancje z wnętrza komórek roślinnych, pojawia się przy tym tlen i wysoka temperatura, przez co giną cenne enzymy i witaminy. Odpadu jest bardzo dużo i jest mokry. Sok jest napowietrzony, ma mnóstwo piany i bardzo szybko się rozwarstwia i utlenia. Jeśli macie sokowirówkę, to lepszy taki niż żaden. 
Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą surowiec mocnym ślimakiem, a następnie powoli przecierają pulpę przez sito. Wszystkie życiodajne substancje pozostają w soku nieuszkodzone, ma on mało piany i nie rozwarstwia się szybko. Najlepiej spożyć go od razu, jednak gdy nie jest to możliwe można przechowywać w lodówce 12-72 godzin (w zależności od użytego surowca). Można go zabrać ze sobą w termosie do pracy i dać dziecku do szkoły. Kupując zwróćmy zatem uwagę na ilość obrotów, ponieważ niektórzy sprzedawcy używają określenia „sokowirówka” nawet w stosunku do wyciskarek wolnoobrotowych. Obroty 70-90/min wskazują na wolnoobrotową wyciskarkę.Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz bardziej popularne w wersji kompaktowej (pionowe) z uwagi na zajmowanie w kuchni stosunkowo niewielkiej ilości miejsca. Zmieści się nawet w małej kuchni.

Kilka słów zanim zaczniesz pić soczki:

  • Soki warzywne powinno się pić małymi łyczkami, mieszając je w ustach ze śliną,
  • Należy je przyjmować minimum 30 minut przed posiłkiem,
  • Minimalna ilość soku wypijana w ciągu dnia to 0,5 litra,
  • Najlepiej wypijać sok zaraz po wyciśnięciu.

SOK POMIDOROWY
Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, wapń, miedź, cynk, mangan, kobalt, fluor, chlor, karoten, witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP. Zawiera kwasy takie jak: foliowy, szczawiowy, pantotenowy.
Właściwości picia soku pomidorowego:
- Poprawia pracę serca,
Hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
Poprawia przemianę materii,
Posiada właściwości antynowotworowe, dzięki zawartości likopenu,
Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
Wzmacnia nerw wzrokowy,
Chroni przed przedwczesnym starzeniem się,
Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i mięśni,
Obniża zawartość cholesterolu we krwi,
Wzmacnia system odpornościowy.

SOK MARCHEWKOWY
Zawiera między innymi  takie witaminy jak: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z marchwi:
Poprawia stan i  koloryt skóry,
Wzmacnia odporność organizmu,
Poprawia strukturę włosów, zębów, paznokci,
Pozytywnie wpływa na wzrok,
Likwiduje wrzody dwunastnicy i żołądka,
Obniża ciśnienie krwi,
Poprawia wydolność fizyczną,
Oczyszcza organizm z toksyn.

SOK Z BURAKA
Ten sok to skarbnica witamin. Buraki zawierają między innymi potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, C, B1, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z buraków:
Wstrzymuje następowanie menstruacji,
Likwiduje choroby układu pokarmowego, krążenia,
Wzmacnia odporność,
Leczy zaparcia i wzdęcia,
Leczy anemię,
Rozpuszcza kamienie w wątrobie i w nerkach.
Sok z buraków należy pic 2-3 godziny po przyrządzeniu

SOK Z SELERA
To warzywo o właściwościach zdrowotnych. Zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP.
Właściwości picia soku z selera:
Działa moczopędnie,
Przedłuża młodość,
Oczyszcza krew,
Poprawia przemianę materii,
Działa przeciwbólowo,
Poprawia wygląd cery i włosów,
Działa korzystnie na pracę nerek i woreczka żółciowego,
Działa uspokajająco,
Poprawia trawienie,
Zapobiega zaparciom.
                                     
Przedstawię Wam kilka ciekawym propozycji soków warzywnych. 

Nasz ulubiony sok marchewkowy z domieszką innych warzyw :-)
na 4 szklanki 
1kg marchewki
1/4 średniego selera
2 średnie pietruszki
1 średni burak
1 duże jabłko kawałek kapusty białej lub czerwonej

9 komentarzy:

  1. No to 9 powodów dlaczego warto wyciskac sok, a co do odpowiedniej wyciskarki akurat znalazłam artykuł: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sokowir%C3%B3wka-nieodzowny-przyrz%C4%85d-w-kuchni-aktywnych Sama niestety takiego dobrego sprzetu nie posiadam, ale juz wiem jaka będzie moja kolejna inwestycja. Inwestycja w zdrowie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezła lista. Ciekawy artykuł widziałem też na: https://www.eujuicers.pl/blog/5-porad-ktore-pomoga-ci-pic-soki-regularnie

      Usuń
  2. Miałam duży problem z odpornością jak przebywałam z kimś kto był chory to zaraz i ja prychałam i kaszlałam. Próbowałam się kurować różnymi naturalnymi środkami to czosnkiem, to sokiem z cebuli itd. Ale to nie było zbyt smaczne i w dodatku mój oddech wtedy był okropny. Po jakimś czasie wypróbowałam kuracji sokowej. Kupiłam wytłaczarkę Ronica do tego. Teraz mój układ immunologiczny jest zahartowany i tak łatwo nie łapie infekcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. napisane jest, że minimalne spożycie soków wynosi min. 500 ml/ dzień, fakt tylko nie dopisane jest że po wyżej tej dawki picie soków może być niebezpieczne a nawet śmiertelne. następuje zbyt duża absorpcja witamin i wyrzut toksyn do krwioobiegu, skutkiem jest nadmierne przeciążenie wątroby w skrajnych warunkach śmierć.powyżej 500 ml należy robić lewatywy, by oczyścić wątrobę i pozbyć się toksyn. więc jak ze wszystkim postępujemy rozważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. napisane jest, że minimalne spożycie soków wynosi min. 500 ml/ dzień, fakt tylko nie dopisane jest że po wyżej tej dawki picie soków może być niebezpieczne a nawet śmiertelne. następuje zbyt duża absorpcja witamin i wyrzut toksyn do krwioobiegu, skutkiem jest nadmierne przeciążenie wątroby w skrajnych warunkach śmierć.powyżej 500 ml należy robić lewatywy, by oczyścić wątrobę i pozbyć się toksyn. więc jak ze wszystkim postępujemy rozważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie niedawno zakupiłam wyciskarkę i teraz się uczę "miksowani" smaków! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie na zdrowie :)
      Zapraszamy na nasze warzywka we Wrześniu.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. A ja robię miksy różnych warzyw i owoców https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ te jednorodne, jakoś mi się znudziły.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie od dawna w menu gości sok warzywny który robię wg. porad https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Dzięki takim sokom moja mama wyleczyła się z nadciśnienia i miażdżycy. Poza tym soki zwłaszcza na bazie buraka są bardzo energetyczne i szybko usuwają zmęczenie po ciężkim dniu pracy. Dzięki sokom poprawiła mi się kondycja włosów, skóry i paznokci.

    OdpowiedzUsuń