Strony

DESER

SERNIK na wiórkach kokosowych - bez mąki i bez jajek

PRZEPIS:
1 paczka wiórków kokosowych
2 szklanki ryżu basmati (lub 3 torebki)
5 łyżek zmielonego siemienia lnianego (lub 4 jajka: wtedy to żółtka dodajemy do ryżu a z białek robimy bezę z otartą skórką z cytryny na wierzch sernika)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kurkumy – lub tyle, aby nadała ładny żółty kolor, ale nie jest to składnik wymagany
Otarta skórka z 1 cytryny
Sok z 1 cytryny
Cukier waniliowy
1 szklanka cukru – nie pełna
Paczkę wiórków zagotować z wodą – zalać wiórki wodą na wysokość ok. 1 cm ponad powierzchnię wiórków.
W drugim garnku ugotować ryż a nawet go lekko przegotować (najlepiej na mleku sojowym lub mleku zwykłym, jeśli ktoś może).
Ostudzić wiórki i zmiksować blenderem ręcznym z cukrem, sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem waniliowym i siemieniem lnianym.
Dodać ostudzony ryż (tyle aby było to max. 4 szklanki ryżu po ugotowaniu) oraz sodę, kurkumę i zblendować na jednolitą masę przypominającą w konsystencji gęstą śmietanę.
Piec w 180 stopniach ok. 1h. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce. Najlepiej pozostawić sernik w lodówce na całą noc i dopiero zajadać 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz