Często pytacie nas:
Skąd pochodzą nasiona, z których wyrosły nasze warzywa?
Czy są wolne od GMO?
Tak, nasiona jak i warzywa, które Państwu oferujemy są wolne od GMO.
Nasiona, które kupujemy w większości pochodzą z firm: Bejo oraz Vilmorin Garden . Obie firmy gwarantują, że ich nasiona nie są poddawane modyfikacjom genetycznym.
Załączamy linki do obu firm:
BEJO POLSKA + (Deklaracja)
Vilmorin-Garden + (Deklaracja)
Zakupujemy najwyższej jakości materiał siewny z serii F1
Jak powstają nasiona F1? i co oznacz ten symbol?
Produkcja nasion F1 jest bardzo skomplikowana i wymaga przeprowadzenia testów, aby ocenić jakie krzyżówki dadzą odmianę o lepszych cechach (np. linię odmian wczesnych krzyżuje się z odmianą późną ale znacznie bardziej plenną). Następnie wybrane pary linii krzyżuje się aby uzyskać potomstwo o największym wigorze. Często wymaga to ręcznego usuwania pręcików z roślin matecznych i nanoszenia na nie pyłku zebranego z linii męskich. Proces jest zatem żmudny i pracochłonny. Dlatego nasiona F1 są znacznie droższe. Należy tutaj podkreślić, iż odmiany F1 powstają poprzez naturalne krzyżowanie tradycyjnych odmian, nie ma to nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi, dokonywanymi w laboratoriach, gdzie produkuje się GMO.
Żródło: Co oznacz symbol F1?
Dlaczego nasza marchewka F1 jest taka soczysta i słodka?
- okres wegetacji ok.110 dni do uprawy na wszystkie terminy zbioru i do długiego przechowywania. - korzenie typu nantejskiego o długości 18–22 cm, bardzo gładkie, intensywnie wybarwione. - WAŻNE: Odmiana uniwersalna na świeży rynek i do przemysłu, polecana do bardzo długiego przechowywania. Ma niepowtarzalne walory użytkowe i smakowe takie jak soczysty, bardzo smaczny korzeń o wysokiej zawartości cukru, nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.
Marchew ta używana jest do produkcji soków i żywności dla niemowląt. Duże nasiona i silny wigor gwarantują pewność wschodów.
Korzenie tolerancyjne na czernienie. Nawet w trudniejszych warunkach glebowo-klimatycznych oraz przy uproszczonych technologiach uprawy możliwe jest osiągnięcie wysokiego plonu o najwyższej jakości.
U nas wiosna rozpoczyna się na początku marca. Najpierw siejemy pory i selerki a potem będziemy mocno palić w piecu by w szklarni było 23'C.
i za jakiś czas pory wyglądają, jak kiełki ;)
....selery podobnie...
a jak już urosną i zaczną się wypychać z klatki, trzeba je rossadzić :)
i tak klatka obok klatki rosną sobie w nich dalej...
zaś w połowie kwietnia, wyciągają się radośnie do słońca :-)
pory w tym czasie trzeba już podstrzyc, żeby stężały ...
....a po 6 maja, trzeba wszystko wsadzić: ziemniaki...
...pory...
selery
wsiać marchewkę
w równych rządkach :-)
tak około 12 maja wsadzić pomidorki w szklarni
około 20 maja wysadzić dorodną kapustę.
WSZYSTKO TO PO TO, ŻEBY POD KONIEC CZERWCA WARZYWKA WYGLĄDAŁY TAK:
PORY
MARCHEW
POMIDORY
ZIEMNIAKI
KAPUSTA
CEBULA
SELER
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz